KirjastoWiki suljettiin kesällä 2015. Tämä on KirjastoWikin vain luettavissa oleva arkistokopio.

EuropeanaLocal

KirjastoWiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Helsingin kaupunki (kaupunginkirjasto) on partnerina 3-vuotisessa EuropeanaLocal-hankkeessa. Tehtävä on regional content coordinator. Projekti alkoi 1.6.2008.

Hankkeen tavoitteena on tuoda saataville Euroopan paikallisten kirjastojen, arkistojen ja museoiden digitoidut aineistot Europeana-palvelun kautta. Alkuvaiheessa partnerit ovat ilmoittaneet 20 miljoonaa objektia liitettäväksi mukaan palveluun.

Partnereita on kaikkiaan 27 Euroopan maasta, esim. Latvian kansalliskirjasto, Viron ja Slovakian Kansallismuseot, Espanjan kulttuuriministeriö sekä tanskalainen Roskilde Kommun. Projektia johtaa brittiläinen MDR Partners, koordinoinnista huolehtii norjalainen Sogn og Fjordane. Implementoinnin tukena ovat Asplan Viak Internet AS sekä EEA s.r.o.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 4,8 miljoonaa euroa, rahoitus saadaan eContentPlus-ohjelmasta. Varoja ei kuitenkaan voi käyttää itse digitointityöhön. Omarahoitusosuus on 20%.

Suomen EuropeanaLocal -projektin tavoitetilana on integroitua Kansalliseen digitaaliseen kirjastoon, kunhan sellainen ensin keksitään.

Projekti oli aiemmin nimeltään EDLocal. Tähän nimeen törmää toisinaan dokumentaatiossa, mutta oikea nimi on nyt siis EuropeanaLocal.

Mitä tehdään?

  • Pyritään kehittämään yhteisiä standardeja ja työmenettelyjä
  • Luodaan paikalliset datan tallennuspaikat (repositories), joista sisältö haravoidaan Europeanaan
  • kansallisella tasolla innostetaan mukaan muita paikallisia muistiorganisaatioita tarjoamaan omia digitoituja aineistojaan Europeanaan, kun repositorio on perustettu
  • järjestetään kansallinen kokous, jossa promotaan asiaa ja näytetään miten homma toimii.

Repositorio? Yes, but what is it?

Repositorio on palvelin, joka syö sisäänsä metatietoa, muuntaa sen Europeanassa käytettävään muotoon ja tarjoilee sitä OAI-PMH:lla Europeanan haravoitavaksi. Suomessa lähdetään liikkeelle Helsingin kaupunginkirjaston käyttämästä MARC21 -muodosta joka mapataan Europeana Semantic Elements -muotoon (ESE). Haravointiin käytetään OAI-PMH:ta.

Repositoriota ei ole tarkoitettu suoraan ihmisten vaan tietokoneiden käytettäväksi. Asiakasliittymänä on siis Europeana. Varsinaisia digitaalisia objekteja ei siirretä Europeanaan, ainoastaan metatiedot.

Kansallinen kokous

EuropeanaLocaliin liittyvä kokous järjestettiin 13.09.2010. Se oli tarkoitettu kaikille muistiorganisaatioille (=kirjastot, arkistot, museot) ja siellä keskusteltiin miten mukaan pääsee sekä KDK:sta ja digitoinnista yleensäkin.

Ohjelma

Kokouksen aineistoja

Esitysgrafiikat

Yllä olevassa listassa on otsikon kohdalla linkki SlideShareen laitettuihin esitysgrafiikoihin. Slidesharessa ne on kerätty tapahtumaan EuropeanaLocal kansallinen kokous.

Tein myös esityksen Europeanan tiedonkeruuverkostosta yleensäkin siltä varalta, että jollakulle ei kokouksessa olisi ollut käsitystä kokonaiskuvasta. Sen näyttäminen ei onneksi ollut tarpeellista (ainakaan kukaan ei kysynyt). Tuota presistä voi käyttää jos siitä on jotain iloa jollekulle. Varo matkapahoinvointia ;)

Videoita

Lisäksi tapahtuma videoitiin, ja videon nettiin (osittain avoimesti, ehkä osittain suljetusti) laittaminen tapahtuu syyskuun 2010 aikana.

Toivottavasti saamme pikapuolin verkkoon Kirjastokaistan tekemät pari ohjelmaa, joihin sisältyy Mary Rowlattin antama haastattelu.

Mainittuja julkaisuja

Kokouksessa puhuttiin ainakin seuraavat julkaisut (täydennethän listaa)

Tilanne (toivottavasti joku muistaa päivittää tätä)

Mappaus on tehty (XSLT:llä), repositorio perustettu (ohjelmistona REPOX) ja aineistoa siirretty Europeanan testipalvelimelle. Toimii.

Kesä-heinäkuun vaihteessa 2010 saatiin viimein tavaraa tuotantokäyttöön, ensimmäisenä palanen Helsinki-kokoelmaa.

Aineiston hankinta

Kiinnostuneita muistiorganisaatioita yritetään houkutella mukaan toimittamaan aineistojaan EuropeanaLocalin (tai muun Europeana-aggregaattorin) kautta kansallisessa kokouksessa joka järjestetään 13. syyskuuuta 2010 Helsingissä. Kirjastolehdessä julkaistiin aiheesta juttu myös, otsikolla Suomalaisaineistot kohti Europeanaa (Kirjastolehti 2010/2).

Yhteyshenkilöt